گروه بینالملل مشرق - بحران سیاسی عراق با اشغال پارلمان توسط هواداران «سید مقتدی صدر»، رهبر جریان صدر وارد مرحله جدیدی شد. آنچه این اقدام را مهم جلوه داد، ورود به منطقه امنیتی بغداد و عبور از دیوارهای امنیتی «منطقه سبز» بغداد بود که از پیچیدهتر شدن اوضاع عراق و ناتوانی دولت در محافظت از خود حتی درون حصار امنیتی بغداد حکایت داشت.
اگرچه در این گفته مقتدی صدر که خواهان اصلاحات هستند، جای تردید نیست، ولی آنچه رخ داد، بیانگر زیر پا گذاشتن حاکمیت دولت بود. بنابراین جای تعجب ندارد، اگر مشاهده شود، کُردها - حزب اتحادیه میهنی کردستان - از شرایط برای کوککردن ساز جدایی و استقلال از بغداد استفاده کنند و از قصد خویش جهت برگزاری همه پرسی «تعیین سرنوشت کردستان» خبر دهند.
در تازهترین تحرکات از این دست، «مسرور بارزانی»، رئیس شورای امنیت منطقه کردستان جمعه گذشته در گفتگو با روزنامه «واشنگتن پست» با پافشاری مجدد بر گزینه جدایی از بغداد، خواهان تحقق این خواسته اربیل به صورت مسالمتآمیز و بدون توسل به خشونت و درگیری شد.
مسرور بارزانی، پسر بزرگ «مسعود بارزانی»، رئیس منطقه کردستان عراق که سودای جانشینی پدر و رسیدن به قدرت را در سر میپروراند، در این راستا تصریح کرد که از این تاریخ، کُردها شهروند عراق نیستند و بین اربیل و بغداد رابطه و اعتمادی وجود ندارد.
«احمد حاج رشید»، یکی از رهبران ائتلاف کردستان پارلمان عراق نیز با دستاویز قرار دادن اشغال پارلمان، اعلام کرد که اعضای این ائتلاف در جلسات آتی پارلمان شرکت نخواهند کرد، زیرا طی حادثه اشغال پارلمان، برخی از تظاهر کنندگان به شدت به نمایندگان این فراکسیون اهانت کرده اند.
بازتاب اشغال پارلمان عراق
اشغال پارلمان عراق، بیانگر عمق بحران سیاسی – اجتماعی این کشور بود و نشان داد که عراق تا چه اندازه با ثبات، امنیت و دولت قدرتمند فاصله دارد و تنها راهکار پر کردن این شکاف و از بین بردن این خلأ «اجرای اصلاحات» در کنار «حفظ وحدت ملی» است.
اشغال پارلمان عراق البته مخاطب دیگری هم داشت، «باراک اوباما»، رئیس جمهوری آمریکا که دیدن این تصاویر احتمالا وی را خوشحال کرده باشد، چون وی تمام سالهای دوران مسئولیتش را صرف این کرد تا با اصلاح خرابکاریهای بوش پسر در منطقه غرب آسیا (و شمال آفریقا) و به ویژه عراق و افغانستان، با کمترین هزینه، منطقه را نه با ابزار قدرت نظامی بلکه ابزار سیاسی کنترل کند، خارج کردن نظامیان آمریکایی از عراق و افغانستان و مخالفت با دخالت نظامی مستقیم در سوریه و عراق، همه با هدف عدم تکرار اشتباهات بوش انجام شد.
در حالی که هم اکنون منطقه در مقایسه با 8 سال قبل در وضعیت اسفبارتری قرار دارد، امروز نه تنها در کابل، بغداد، بیروت و غزه، از امنیت و ثبات خبری نیست، بلکه چنین شرایط مشابهی سوریه و یمن و حتی ترکیه و عربستان را هم درگیر کرده است و این همان سیاست اوباماست که 8 سال برای پیاده کردن آن از جان مایه گذاشت، سیاست «تجزیه منطقه و تضعیف کشورهای آن».
واکنش های سیاسی و امنیتی به حادثه اشغال پارلمان
دولت عراق درپی حادثه یورش به پارلمان این کشور، برای کنترل اوضاع در بغداد حالت فوق العاده اعلام کرد. فرماندهی عملیات بغداد نیز از منع ورود و خروج در پایتخت و راه های منتهی به منطقه الخضراء خبر داد.
«حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق نیز در سخنانی ضمن دادن هشدار درباره احتمال سوء استفاده برخی از طرف ها از این دست رخدادها برای کشاندن عراق به سمت هرج و مرج، تاکید کرد که برای جلوگیری از تکرار حوادث اخیر و تعدی به اموال عمومی تدابیر بازدارندهای اتخاذ خواهد کرد.
نخست وزیر عراق ضمن تاکید بر لزوم حفظ احترام پارلمان این کشور خاطر نشان کرد که دیگر اجازه نخواهد داد، به قوه مقننه این کشور بیاحترامی شود.
همچنین سران 3 قوه عراق در پایان نشست مشترک خود، یورش به پارلمان این کشور را تعدی به دولت قلمداد و بر محاکمه عاملان تاکید کردند. به همین منظور حیدر العبادی، فرمانده کل نیروهای مسلح عراق دستور پیگرد افرادی که به نیروهای امنیتی، شهروندان و نمایندگان پارلمان حمله کردند و تحویل آنها به دستگاه قضایی را صادر کرد.
«سلیم الجبوری»، رئیس پارلمان عراق از مقتدی صدر خواست طرفدارانش از منطقه الخضراء را خارج کند. «هیثم الجبوری»، از نمایندگان پارلمان عراق هم از مقتدی صدر خواست تظاهر کنندگان وابسته به خود را از منطقه الخضراء خارج کند. وی درباره فروپاشی دولت هشدار داد و در عین حال خواستار تشکیل دولت وحدت ملی جدید خارج از چارچوب سهم خواهی و احزاب شد.
اما رهبران ائتلاف ملی عراق (شیعیان) از جمله حیدر العبادی نیز نشست مشترکی در منزل «ابراهیم الجعفری»، رئیس ائتلاف برگزار و طی آن تحولات اخیر و حمله تظاهرات کنندگان به منطقه الخضراء را بررسی کردند.
هیثم الجبوری، نماینده پارلمان عراق
شرکت کنندگان در این نشست بر تسریع در اجرای اصلاحات تأکید کرده، اقدام گروهی از تظاهر کنندگان در حمله به پارلمان را مغایر با قوانین دانسته و خواستار هوشیاری همه تظاهر کنندگان در برابر عوامل نفوذی و نقشههای دشمنان عراق شده است.
«نوری المالکی»، رئیس ائتلاف دولت قانون و نخست وزیر سابق عراق در بیانیهای با تاکید بر اینکه در سایه تهدید به قتل، تغییرات وزارتی محدود در کابینه العبادی رخ داده، توضیح داد: برخی تظاهراتکنندگان افشا کردند که از سوی برخی طرفها تهدید شده بودند، در صورت حضور پای صندوقهای رای، به قتل خواهند رسید، در نتیجه وزیرانی بهتر از گذشته وارد کابینه نشدند، بلکه برخی نامزدها به سبب عدم حسن انتخاب و دستورات دیکته شده حتی در سطح مطلوب نیز نبودند.
وی تاکید می کند، در صورتی که فراکسیون های سیاسی با هم وارد مذاکره نشوند و امکان تعامل کلامی و بحث و تبادل نظر نداشته باشند، پیامدهای خطرناکی مانند یورش به پارلمان و وزارتخانه ها در عرصه سیاسی عراق رخ خواهد داد.
ارزیابی رفتار سیاسی مقتدی صدر
اگرچه یک بعد از اشغال پارلمان عراق توسط هواداران صدر، ریشه در فرآیند دولت – ملت سازی در عراق نوین پس از سرنگونی رژیم بعث دارد، اما بُعد دیگر این رفتار به شرایطی که عراق طی سال های پس از سرنگونی صدام با آن مواجه بود و سید مقتدی صدر، فرزند سید محمد صادق صدر، برپا کننده نخستین نماز جمعه در دوران حاکمیت صدام در آن رشد و پرورش یافته بود، باز می گردد، کسی که از پایه گذاران هسته مقاومت داخل عراق با هدف مبارزه با مدیریت آمریکایی کشور بود و در این راه برای بیرون راندن آمریکایی ها از عراق از هیچ اقدامی فرو گذاری نکرد تا «استقلال طلبی» و «مبارزه» به مهمترین خط مشی وی مبدل شود، لذا چنین فردی آمادگی دارد تا اگر رایزنی ها و تحرکات سیاسی به نتیجه نرسیدند، گزینه های مورد نظر خود را اجرایی کند، به ویژه آنکه او معتقد است، فساد حاکم بر عراق، دولت را ملزم می کند، اصلاحات را نه تنها در بُعد سیاسی بلکه مهم تر از آن در بُعد اجتماعی دنبال کند.
مقتدی صدر اعتقاد راسخ دارد که لطمات وارده به مردم عراق چنان سهمگین بوده که آنها را به حرکت جدی برای تحقق خواسته ها و مطالبات شان واداشته و حضور وی در این تحرکات، بر خلاف بسیاری از سیاستمداران عراقی برای موج سواری و تحقق اهداف و منافع شخصی و گروهی اش نبود، به همین دلیل می تواند، اصول و قواعد بازی را برغم میل باطنی سایر احزاب و گروه ها مانند کُردها، مجلس اعلای اسلامی عراق، حزب الدعوه یا سازمان عمل اسلامی بر هم بزند.
اگرچه تحرکات صدر با هدف شفاف سازی در فرایندهای اعتباری – مالی، ریشه کنی ویژه خواری و رانت خواری، سوء استفاده از قدرت و چپاول منابع و ثروت های ملی عراق انجام شد، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که این مشکلات یک شبه ایجاد نشدند که بتوان یک شبه آنها را حل کرد. لذا حل آنها مستلزم صرف وقت، انعطاف در برابر سختی ها و اراده ملی است و اگر بازیگر با نفوذی مانند مقتدی صدر این الزامات را زیر پا بگذارد، خیلی زود از صحنه سیاسی محو خواهد شد.
تلاش برای از سرگیری نشست های پارلمان
همانگونه که در سطور بالا اشاره شد، حادثه یورش به پارلمان عراق به دستاویزی برای برخی گروه ها و جریان های سیاسی این کشور از جمله کُردها تبدیل شد تا به بهانه مورد اهانت قرار گرفتن از سوی تظاهر کنندگان اعلام کنند که دیگر در جلسات پارلمان شرکت نخواهند کرد.
برخی گروه های سیاسی دیگر نیز تاکید کردند تا زمانی که امنیت کامل پارلمان تامین نشود، در جلسات آن حضور نخواهند یافت.
پارلمان عراق
به همین منظور طرفهای متعدد سیاسی در حال حاضر سرگرم گفتگو برای حل تنش میان گروههای سیاسی و تلاش برای برگزاری نشست پارلمان پس از حوادث شنبه یازدهم اردیبهشت هستند، از فراکسیون الاحرار و فراکسیون المواطن (وابسته به مجلس اعلا) با طرفهای کُرد وارد مذاکره شدهاند تا موافقت آنها را جهت شرکت در نشست آتی پارلمان بگیرند، اگرچه منابع پارلمانی برگزاری این جسله در هفته آتی را بعید دانستهاند.
از سوی دیگر، هم زمان با تأکید بارزانی بر آمادگی کامل برای همکاری با دولت مرکزی عراق در نبرد با تروریسم تکفیری، سلیم الجبوری هم به شمال عراق رفته تا کردها را برای بازگشت به جلسات پارلمان عراق متقاعد کند.
«حبیب الطرفی»، سخنگوی فراکسیون المواطن هم از آمادگی این فراکسیون برای شرکت در جلسات پارلمان در هر زمانی که برگزار شود، خبر داد و گفت: برگزاری جلسه پارلمان برای گرفتن فرصت از کسانی که خواهان تخریب روند سیاسی عراق هستند، یک ضرورت است.
«سید عمار حکیم»، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق «طرح ملی فراگیر» را به عنوان ابتکاری برای برون رفت از بحران سیاسی که عراق گرفتار آن آمده ارائه داد.
رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق در این باره گفت که طرح ملی فراگیر دیگر فقط یک نیاز سیاسی نیست، بلکه یک ضرورت ملی است، بنابراین با توجه به رسیدن رخ دادها به مراحل خطرناک و مبدل شدن آنها به تهدیدی جدی در روند دولت سازی، خود را ملزم به تلاش برای تشکیل ائتلاف ملی فراتر از چارچوب های طایفه ای و قومیتی می دانیم.
سید عمار حکیم تاکید کرد: جریان متبوعش تلاش می کند، به راه حل هایی واقعی برای پشت سر گذاشتن بحران های بزرگی که عراق طی دو سال آینده با آن رو به رو خواهد شد، دست یابد، راه حل هایی که آغازی برای خروج از حصار طایفه گرایی و قوم گرایی باشد. ما باید ائتلاف ملی واقعی و منظمی را تشکیل دهیم تا بتواند افکار و ایده ها و طرح ها را به واقعیت ملموس و عینی یعنی قوانین تبدیل کند و اکثریت مطلوب برای حمایت از تدابیر درست دولتی را به وجود آورد.
استقبال جریان های عراقی از طرح عمار حکیم
«طرح ملی فراگیر» سید عمار حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق به عنوان ابتکاری برای برون رفت از بحران سیاسی عراق با استقبال بسیاری از جریان های سیاسی عراقی مواجه شد.
«ژوزف صلیوا»، از نمایندگان مسیحی پارلمان عراق در این خصوص گفت که ابتکار رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق یک ابتکار بسیار خوب است و اکثر گروه های سیاسی، آن را تایید خواهند کرد.
«شیخ محمد تقی المولی»، از اعضای فراکسیون المواطن هم گفت که ابتکار رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق، راهی برای حل مشکلات بوده و تمام فراکسیون ها و طیف ها را دور هم جمع می کند.
ابتکار نوری المالکی برای حل بحران پارلمان
از سوی دیگر، «نوری المالکی»، نخست وزیر سابق عراق و رئیس ائتلاف «دولت قانون» این کشور از نمایندگان جریان ها در پارلمان خواست نشست مشترکی را برای پایان دادن به بحران پارلمان برگزار کنند.
نخست وزیر سابق عراق، در بیانیه ای اعلام کرد که با توجه به چالش ها و تهدیدات پیش رویِ کشور و با هدف خروج از بن بست در عرصه سیاسی و بحران های خطرناکی که می تواند به دولت و اوضاع امنیتی کشور آسیب وارد کند، از نمایندگان طرف های مختلف در پارلمان دعوت می کنم تا نشست مشترکی را به منظور گفتگو و رایزنی برای دستیابی به راهکاری توافقی جهت پایان دادن به بحران در مجلس نمایندگان و از سرگیری فعالیت قانونی مجلس و نیز بررسی زمینه های مسبب این بحران، برگزار کنند.
در بخشی از بیانیه مالکی آمده است: ما بر این باور هستیم که گفتگوی سازنده بین تمام طرف ها، برای خروج از این بحران موثر واقع خواهد شد، لذا بار دیگر بر لزوم دستیابی به توافقی برای از سرگیری فعالیت پارلمان و نیز روند بررسی عزل و نصب وزرا تأکید می کنیم.
رئیس ائتلاف دولت قانون عراق در ادامه ابراز امیدواری کرد، جریان های سیاسی با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر کشور، برای تدوین نقشه راه حرکت در مسیر اصلاح کشور، تضمین وحدت ملی عراق و بقای نظام دموکراتیک به دور از هر شعاری در جهت سازندگی، اصلاح و خدمت به مردم تلاش کنند.
«فؤاد معصوم»، رئیس جمهوری عراق نیز پنج شنبه گذشته طی سخنانی بر ضرورت ادامه گفتگو میان همه گروه های سیاسی و تلاش جمعی برای از سر گیری فوری جلسات یک پارچه پارلمان عراق تأکید کرد و ادامه جلسات مجلس بدون هرگونه تعطیلی در این شرایط حساس را برای حمایت از روند سیاسی و مقابله با چالش های بزرگ ضروری خواند.
هشدار آیت الله سیستانی نسبت به اوضاع عراق
«آیت الله سید علی سیستانی»، مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق درپی حوادث جاری در این کشور به گروه های سیاسی نسبت به تداوم روند کنونی در مواجهه با بحران های عراق هشدار داده و اتخاذ اقدامات جدی و ملموس برای برون رفت از شرایط موجود را خواستار شد.
دفتر آیت الله سیستانی طی بیانیه ای اعلام کرد که اخبار منتشره از سوی برخی مراکز خبری طی روزهای اخیر درباره دیدار مرجعیت با برخی سیاستمداران و مواضع سیاسی که به مرجعیت عالیقدر نسبت داده شده، به هیچ وجه صحت ندارد.
سناریو عربستان و قطر برای تبدیل اختلافات سیاسی به رویارویی نظامی
همان گونه که انتظار می رفت، رسانه های بیگانه با موج سواری بر تحولات سیاسی اخیر عراق، اهداف چند وجهی از جمله گسترش اعتراضات و ایجاد درگیری میان گروه های شیعی را در دستور کار قرار داده و در شش محور تبلیغی سعی کردند، اهداف سیاسی خود را در این کشور دنبال کنند.
رسانه های وابسته به عربستان و قطر به شدت سناریوی ایجاد اختلاف درون مذهبی و تشویق گروه های شیعی عراق به جنگ مسلحانه با یکدیگر را در دستور کار قرار دادند.
روزنامه فرا منطقه ای «الشرق الاوسط»، وابسته به عربستان سعودی نیز با هدف ایجاد فضای تنفس برای گروه تروریستی تکفیری داعش ادعا کرد: شبه نظامیان شیعی وابسته به ایران کنترل خیابان های مهم بغداد و کمربند امنیتی پایتخت عراق را به بهانه جلوگیری از بهره برداری داعش از شرایط سیاسی، در دست گرفته اند.
الشرق الاوسط در خبری دیگر با هدف فتنه انگیزی مذهبی اشاعه داد که اوضاع در استان های مرکزی الفرات شامل نجف، كربلاء، ديوانية، بابل و المثنى پس از استقرار نیروهای مسلح وابسته به حزب شیعی فضیلت در خیابان های شهر نجف و سر دادن شعار «ما سربازان الیعقوبی هستیم»، اشاره به مرجع شیعی «محمد یعقوبی» متشنج است.
این رسانه ها همچنین تلاش کردند، با تخریب وجهه ایران، از نقش آفرینی مثبت تهران در عراق جلوگیری کنند، به عنوان مثال روزنامه سعودی «الوطن» با هدف جلوگیری از اقدام تهران جهت ایجاد انسجام میان گروه های شیعی نوشت: مقتدی صدر تحت فشار ایران قرار دارد، اما جریان صدر تسلیم فشارهای تهران نخواهد شد.
با توجه به ابعاد خطرناک سناریو دنبال شده توسط رسانه های عربستانی و قطری، جای هیچ شکی و تردیدی باقی نمی گذارد که در پس آن رژیم صهیونیستی قرار دارد و تلاش می کند، اهدافی مانند مقابله با نفوذ ایران در عراق و توانمندی آن در حل اختلافات این کشور، ایجاد فضای تنفسی برای داعش، تضعیف دولت قانونی عراق و سرانجام فراهم کردن زمینه تجزیه عراق را محقق کند.
هلاکت 350 داعشی در استان نینوا
در عرصه میدانی یک منبع امنیتی عراقی وابسته به ستاد فرماندهی عملیات استان نینوا، در شمال عراق تاکید کرد که دست کم 350 تروریست تکفیری در حملات هوایی به مناطق مختلف این استان به ویژه شهر «موصل» کشته شدند.
این منبع امنیتی اعلام کرد همزمان با ادامه عملیات نظامی نیروهای امنیتی علیه عناصر داعش در محورهای مختلف استان نینوا، جنگنده های عراقی مواضع داعش در محورهای حردان، تل اسقف، نوران، بعشیقه، مخمور، کویر و الخازر را بمباران کردند.
موقعیت اداری استان نینوا در عراق
در حملات نیروی هوایی عراق علیه مواضع داعش در استان نینوا دست کم 350 تروریست کشته و 180 نفر دیگر نیر زخمی شدند.
كشف 50 گور دسته جمعی در مناطق تحت اشغال داعش
«جان كوبيس»، فرستاده ويژه سازمان ملل در عراق در جدیدترین گزارش خود به شوراي امنيت از كشف بيش از 50 گور دسته جمعي در مناطق مختلف تحت اشغال داعش در عراق خبر داد. از اين ميان سه گور دسته جمعي تنها در يك زمين بازي فوتبال در الرمادي كشف شد.
استفاده داعش از مردم عراق به عنوان سپر انسانی
یک افسر ارتش عراق اعلام کرد، گروه تروریستی داعش خانواده های عراقی را با تهدید به قتل مانع خروج آنها از شهر فلوجه، در غرب بغداد می شود تا از آنان در جنگ های آینده به عنوان سپر انسانی استفاده کند.
این افسر ارتش عراق گفت که داعش به دستور «ایاد مرزوک العیساوی»، از سرکرده های این گروه ده ها خانواده عراقی ساکن مناطق شمال و جنوب منطقه عامریه، حومه فلوجه را مجبور کرد، داخل این شهر شده و برای زندگی در آن اقامت کنند.
دستگيري افسر اطلاعاتي رژيم صهيونيستي در نجف اشرف
یک منبع امنیتی عراقی فاش کرد، یک افسر اطلاعاتی زن رژیم صهیونیستی به نام «باراس تمر اویوا» متولد 24 ژوئن 1986 محل تولد تل آویو به شماره شناسنامه آمریکایی 026559518 و شماره گذرنامه اسرائیلی 21488124 با تاریخ صدور 2014/03/26 انقضا 2024/03/25 در پوشش خبرنگار در یکی از هتل های نجف اشرف توسط نیروهای سازمان اطلاعات عراق شناسایی و دستگیر شد.
به گفته این منبع مقامات ارشد وزارت کشور عراق پس از اطلاع از موضوع، طی دستوری به دایره اطلاعات نجف دستور مخفی نگه داشتن هویت وی و انتقال سریعش به بغداد می شود تا در آنجا رسما آزاد و تحویل نیروهای آمریکایی شود.
این منبع خاطر نشان کرد: این نخستین بار است که یک افسر اطلاعاتی اسرائیلی در عراق شناسایی و دستگیر می شود.
مواد شیمیایی ترکیه در دست داعش
«ویتالی چورکین»، نماینده روسیه در سازمان ملل جمعه گذشته در نشست شورای امنیت طی سخنانی درباره وضعیت عراق تاکید کرد که بررسی ترکیبات شیمیایی بمب های داعش که در نزدیکی شهر تکریت به دست آمده، نشان می دهد، این مواد یا در ترکیه تولید شده اند یا آنجا به فروش رفته اند.
کشف «انبار تسلیحات شیمیایی» داعش در عراق
منابع عراقی از هلاکت دست کم 45 تروریست تکفیری و کشف و خنثی سازی ده ها بمب اطراف پایتخت عراق خبر دادند. فرماندهی عملیات مشترک الفرات در این خصوص توضیح داد که این تروریست ها در مناطق الکرمه، الدوایه، البو خنفر و المعامیر، غرب بغداد کشته شدند.
در این راستا، 23 بمب هم در منطقه شاخه 3 در جنوب بغداد و 57 بمب نیز در منطقه الصبیحات، در غرب بغداد کشف و خنثی شد. نیروهای عراقی مقادیری سلاح، بمب و مواد منفجره نیز در مناطق بنی زید و الضابطیه، در شمال بغداد کشف و ضبط کردند.
در جریان دفع حمله وسیع داعش در محور تلسقوف، در جنوب موصل توسط نیروهای ارتش عراق و پیشمرگه 40 تکفیری داعشی کشته شدند. این گروه برای سیطره بر این محور حمله وسیعی را با مشارکت 400 نفر از اعضای خود انجام داده بود که با شکست مواجه شد.
نیروهای ارتش و امنیتی عراق بیش از یک ماه پیش عملیات آزادسازی شهر «موصل»، مرکز استان نینوا را از محورهای جنوب این شهر آغاز کردند. درگیری های رخ داده در این محورها تاکنون موجب کشته و زخمی شدن ده ها تروریست و آزادی چند روستا شده است.
آزادی پنج منطقه در جنوب فلوجه
در ادامه عملیات نیروهای امنیتی و مردمی علیه تروریست های تکفیری در جنوب فلوجه، پنج منطقه و یک روستا از اشغال آنها آزاد شد. از سوی دیگر، «علی الحمدانی»، فرمانده تیپ علی اکبر(ع) از نیروهای داوطلب مردمی و تابع آستان مقدس حسینی(ع) از آزادی قریب الوقوع شهرستان الکرمه خبر داد و گفت که روزهای آینده شاهد عملیات نظامی گسترده برای آزادسازی باقی مانده ناحیه الکرمه در استان الانبار خواهیم بود.
نیروهای عراقی همچنین یک زندان متعلق به داعش را در غرب هیت در استان الانبار کشف و 6 غیر نظامی محبوس در آن را آزاد کردند.
کشته شدن بیش از 90 داعشی و کشف 221 بمب
رسانه های عراقی اعلام کردند، طی 24 ساعت گذشته در نبرد مستمر نیروهای امنیتی و داوطلب مردمی با تروریست های تکفیری در مناطق مختلف عملیاتی، بیش از 90 تروریست به هلاکت رسیدند و 221 بمب هم کشف و خنثی شد.
«اشتون کارتر»، وزیر دفاع آمریکا اخبار منتشر شده درباره کشته شدن یک نظامی این کشور در عراق را تایید کرد و گفت: این نظامی آمریکایی در میدان جنگ و در نبردهای حومه شهر اربیل کشته شده است.
فشار روز افزون آمریکا بر ناتو برای مداخله نظامی در عراق و سوریه
هفته نامه آلمانی «اشپیگل» افشا کرد، آمریکا از ائتلاف نظامی ناتو حمایت بیشتر در مبارزه علیه تروریسم داعش را درخواست می کند و بر این ائتلاف فشار می آورد که در جنگ علیه تروریسم داعش مشارکت کند.
این درخواست آمریکا دومین تلاش برای مشارکت مستقیم ناتو در جنگ علیه داعش محسوب می شود. اواخر سال گذشته نیز واشنگتن درخواست مشابهی را در ائتلاف نظامی ناتو مطرح کرده بود. در آن زمان شرکای ناتو تنها در این رابطه توافق کردند که به آمریکا در دیگر مناطق با رادارهای پروازی کمک کنند و از این کشور در عملیات هوایی ضد داعش در سوریه و عراق حمایت کنند.
به نوشته هفته نامه اشپیگل، این درخواست آمریکا همچنین در دستور کار نشست آتی وزرای دفاع کشورهای غربی در اشتوتگارت قرار خواهد گرفت.
هلاکت 210 داعشی در عراق
کشته شدن 741 عراقی در خشونت های ماه گذشته
هیئت نمایندگی سازمان ملل در عراق موسوم به «یونامی» یک شنبه گذشته در گزارش ماهیانه خود اعلام کرد، در پی خشونت های ماه گذشته در عراق دست کم 741 تن جان خود را از دست داده اند که از این تعداد 410 نفر غیرنظامی بوده اند. طبق این گزارش، یک هزار و 374 تن دیگر نیز در خشونت های ماه آوریل در عراق مجروح شده اند.
گزارش سازمان ملل درباره قربانیان خشونت های ماه آوریل عراق در حالی منتشر می شود که وقوع دو انفجار تروریستی در شهر «سماوه» در جنوب این عراق دست کم 38 کشته و 86 زخمی بر جای گذاشت. مسئولیت این انفجارها را داعش برعهده گرفته است.
اخیرا گروهی از گزارشگران آلمانی موفق به جمع آوری مدارکی جدید و تا کنون منتشر نشده از زندگی خصوصی ابوبکر البغدادی، سرکرده داعش شدند که در میان این مدارک، یک نسخه از کپی نخستین کارت شناسایی ابوبکر البغدادی و کارت شناسایی البغدادی مورخ 1980 میلادی با عکسی از کودکی وی مشاهده می شود.
طبق مدارک به دست آمده، ابوبکر البغدادی یکم ژوئیه 1971 در شهر سامرا عراق به دنیا آمد و نام اصلی او «ابراهیم عواد ابراهیم البدری» است. به گفته همسایگان البغدادی، وی پسر سوم از چهار پسر خانواده ای کشاورز و آرام بود.
یک نسخه از کپی مدرک تحصیلی ابوبکر البغدادی که نشان می دهد، وی در اغلب دروس از جمله «اخلاق و انضباط» نمره خوبی کسب کرده بوده است. به نظر می رسد که او تنها در درس زبان انگلیسی ضعیف بوده است. طبق نمره درج شده در این کارنامه، او از مجموع ۶۰۰ نمره، موفق به کسب نمره ۴۸۱ شده بود.
تصویری از مدرکی مربوط به تابعیت عراقی ابوبکر البغدادی با شماره 1136 مورخ سال 1987 همراه با عکسی از دوران نوجوانی وی. در آن زمان ابوبکر بغدادی 16 سال داشته و در دبیرستانی پسرانه در شهر سامره با نام اصلیش، ابراهیم عواد ابراهیم البدری مشغول به تحصیل بوده است.
به گفته یکی از همبازی های ابوبکر البغدادی، او همواره علاقه داشت نقش رهبر را بر عهده بگیرد. البغدادی به کودکان قرآن درس می داد و خانه پدریش در شهر سامرا مدت هاست، به اقامتگاه پناهجویانی تبدیل شده که برای فرار از دست نیروهای داعش، آواره شده اند. به گفته همسایگان، اعضای خانواده البغدادی یا گریخته اند یا در زندان هستند.
ابوبکر البغدادی به دلیل مشکلات جسمی از خدمت در ارتش معاف شد. برگه معاینه پزشکی او در دوران دانشجویش نشان می دهد که نزدیک بین است.
عکسی از ابوبکر البغدادی متعلق به سال ۲۰۰۲ میلادی. پس از حمله آمریکا به عراق در مارس ۲۰۰۳ میلادی البغدادی در فوریه ۲۰۰۴ به دلایلی که تا امروز مشخص نشده، دستگیر و ۱۰ ماه در زندان اردوگاه «بوکا» در جنوب عراق در حبس نگهداری می شد.
ابوبکر البغدادی کمتر در انظار عمومی ظاهر می شود و تنها عکس جدید موجود از او مربوط به حضورش در «مسجد نوری» در شهر موصل است. پس از انتشار ویدئویی منتسب به ابوبکر البغدادی در اینترنت، نشریه بریتانیایی «تلگراف» درباره ساعت پر زرق و برقی که او هنگام سخنرانی در مسجد نوری موصل بر دست داشت، نوشت، این ساعت مچی نقره ای رنگ با صفحه مشکی می تواند یکی از مدل های گران قیمت «رولکس» باشد.
سید مقتدی صدر، رئیس جریان صدر عراق
اگرچه در این گفته مقتدی صدر که خواهان اصلاحات هستند، جای تردید نیست، ولی آنچه رخ داد، بیانگر زیر پا گذاشتن حاکمیت دولت بود. بنابراین جای تعجب ندارد، اگر مشاهده شود، کُردها - حزب اتحادیه میهنی کردستان - از شرایط برای کوککردن ساز جدایی و استقلال از بغداد استفاده کنند و از قصد خویش جهت برگزاری همه پرسی «تعیین سرنوشت کردستان» خبر دهند.
در تازهترین تحرکات از این دست، «مسرور بارزانی»، رئیس شورای امنیت منطقه کردستان جمعه گذشته در گفتگو با روزنامه «واشنگتن پست» با پافشاری مجدد بر گزینه جدایی از بغداد، خواهان تحقق این خواسته اربیل به صورت مسالمتآمیز و بدون توسل به خشونت و درگیری شد.
مسرور بارزانی، پسر بزرگ «مسعود بارزانی»، رئیس منطقه کردستان عراق که سودای جانشینی پدر و رسیدن به قدرت را در سر میپروراند، در این راستا تصریح کرد که از این تاریخ، کُردها شهروند عراق نیستند و بین اربیل و بغداد رابطه و اعتمادی وجود ندارد.
مسرور بارزانی، رئیس شورای امنیت منطقه کردستان عراق
«احمد حاج رشید»، یکی از رهبران ائتلاف کردستان پارلمان عراق نیز با دستاویز قرار دادن اشغال پارلمان، اعلام کرد که اعضای این ائتلاف در جلسات آتی پارلمان شرکت نخواهند کرد، زیرا طی حادثه اشغال پارلمان، برخی از تظاهر کنندگان به شدت به نمایندگان این فراکسیون اهانت کرده اند.
بازتاب اشغال پارلمان عراق
اشغال پارلمان عراق، بیانگر عمق بحران سیاسی – اجتماعی این کشور بود و نشان داد که عراق تا چه اندازه با ثبات، امنیت و دولت قدرتمند فاصله دارد و تنها راهکار پر کردن این شکاف و از بین بردن این خلأ «اجرای اصلاحات» در کنار «حفظ وحدت ملی» است.
اشغال پارلمان عراق البته مخاطب دیگری هم داشت، «باراک اوباما»، رئیس جمهوری آمریکا که دیدن این تصاویر احتمالا وی را خوشحال کرده باشد، چون وی تمام سالهای دوران مسئولیتش را صرف این کرد تا با اصلاح خرابکاریهای بوش پسر در منطقه غرب آسیا (و شمال آفریقا) و به ویژه عراق و افغانستان، با کمترین هزینه، منطقه را نه با ابزار قدرت نظامی بلکه ابزار سیاسی کنترل کند، خارج کردن نظامیان آمریکایی از عراق و افغانستان و مخالفت با دخالت نظامی مستقیم در سوریه و عراق، همه با هدف عدم تکرار اشتباهات بوش انجام شد.
اشغال پارلمان عراق توسط طرفداران جریان صدر
در حالی که هم اکنون منطقه در مقایسه با 8 سال قبل در وضعیت اسفبارتری قرار دارد، امروز نه تنها در کابل، بغداد، بیروت و غزه، از امنیت و ثبات خبری نیست، بلکه چنین شرایط مشابهی سوریه و یمن و حتی ترکیه و عربستان را هم درگیر کرده است و این همان سیاست اوباماست که 8 سال برای پیاده کردن آن از جان مایه گذاشت، سیاست «تجزیه منطقه و تضعیف کشورهای آن».
واکنش های سیاسی و امنیتی به حادثه اشغال پارلمان
دولت عراق درپی حادثه یورش به پارلمان این کشور، برای کنترل اوضاع در بغداد حالت فوق العاده اعلام کرد. فرماندهی عملیات بغداد نیز از منع ورود و خروج در پایتخت و راه های منتهی به منطقه الخضراء خبر داد.
«حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق نیز در سخنانی ضمن دادن هشدار درباره احتمال سوء استفاده برخی از طرف ها از این دست رخدادها برای کشاندن عراق به سمت هرج و مرج، تاکید کرد که برای جلوگیری از تکرار حوادث اخیر و تعدی به اموال عمومی تدابیر بازدارندهای اتخاذ خواهد کرد.
حیدر العبادی، نخست وزیر عراق
وی با یادآوری اینکه تمام گروهها و جریان های سیاسی یک هدف مشترک یعنی مبارزه با «داعش» را دنبال میکنند، خواستار همکاری همه اقشار و طیفهای جامعه جهت تحقق منافع عالی کشور و کنار نهادن منافع گروهی و حزبی شد.نخست وزیر عراق ضمن تاکید بر لزوم حفظ احترام پارلمان این کشور خاطر نشان کرد که دیگر اجازه نخواهد داد، به قوه مقننه این کشور بیاحترامی شود.
همچنین سران 3 قوه عراق در پایان نشست مشترک خود، یورش به پارلمان این کشور را تعدی به دولت قلمداد و بر محاکمه عاملان تاکید کردند. به همین منظور حیدر العبادی، فرمانده کل نیروهای مسلح عراق دستور پیگرد افرادی که به نیروهای امنیتی، شهروندان و نمایندگان پارلمان حمله کردند و تحویل آنها به دستگاه قضایی را صادر کرد.
سلیم الجبوری، رئیس پارلمان عراق
«سلیم الجبوری»، رئیس پارلمان عراق از مقتدی صدر خواست طرفدارانش از منطقه الخضراء را خارج کند. «هیثم الجبوری»، از نمایندگان پارلمان عراق هم از مقتدی صدر خواست تظاهر کنندگان وابسته به خود را از منطقه الخضراء خارج کند. وی درباره فروپاشی دولت هشدار داد و در عین حال خواستار تشکیل دولت وحدت ملی جدید خارج از چارچوب سهم خواهی و احزاب شد.
اما رهبران ائتلاف ملی عراق (شیعیان) از جمله حیدر العبادی نیز نشست مشترکی در منزل «ابراهیم الجعفری»، رئیس ائتلاف برگزار و طی آن تحولات اخیر و حمله تظاهرات کنندگان به منطقه الخضراء را بررسی کردند.
هیثم الجبوری، نماینده پارلمان عراق
«نوری المالکی»، رئیس ائتلاف دولت قانون و نخست وزیر سابق عراق در بیانیهای با تاکید بر اینکه در سایه تهدید به قتل، تغییرات وزارتی محدود در کابینه العبادی رخ داده، توضیح داد: برخی تظاهراتکنندگان افشا کردند که از سوی برخی طرفها تهدید شده بودند، در صورت حضور پای صندوقهای رای، به قتل خواهند رسید، در نتیجه وزیرانی بهتر از گذشته وارد کابینه نشدند، بلکه برخی نامزدها به سبب عدم حسن انتخاب و دستورات دیکته شده حتی در سطح مطلوب نیز نبودند.
ابراهیم الجعفری، رئیس رهبران ائتلاف ملی عراق (شیعیان)
نخست وزیر سابق عراق در ادامه بیانیه خود آورده است: اوضاع سیاسی و امنیتی بی ثبات خطر بزرگی را هشدار می دهد، در سایه فضاهای تهدید و اشغال پارلمان و ورود به منطقه الخضراء و وزارتخانهها، پارلمان نمیتواند، درباره تغییر وزارتی به صورت کلی یا محدود به شکل قانونی و صحیح عمل کند، علاوه بر آن باید به تخلفات آشکار در جلسات پارلمان و رای گیری ها و اعتراضات رسیدگی شود و برای پایان یافتن این رخدادهای خطرناک و سلامت روند سیاسی، اصلاحات باید به دور از فضاهای ناآرام و بی ثبات انجام شود.منطقه الخضراء یا منطقه سبز در مرکز بغداد
در این بین «محمد العقیلی»، عضو ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی بر این باور است، آنچه در پارلمان عراق می گذرد، از قبل برای آن برنامه ریزی شده و در این خصوص مسئولیت بروز حوادث اخیر را متوجه سلیم الجبوری، رئیس پارلمان این کشور دانست که به درخواست نمایندگان اعتنا نکرد.وی تاکید می کند، در صورتی که فراکسیون های سیاسی با هم وارد مذاکره نشوند و امکان تعامل کلامی و بحث و تبادل نظر نداشته باشند، پیامدهای خطرناکی مانند یورش به پارلمان و وزارتخانه ها در عرصه سیاسی عراق رخ خواهد داد.
ارزیابی رفتار سیاسی مقتدی صدر
اگرچه یک بعد از اشغال پارلمان عراق توسط هواداران صدر، ریشه در فرآیند دولت – ملت سازی در عراق نوین پس از سرنگونی رژیم بعث دارد، اما بُعد دیگر این رفتار به شرایطی که عراق طی سال های پس از سرنگونی صدام با آن مواجه بود و سید مقتدی صدر، فرزند سید محمد صادق صدر، برپا کننده نخستین نماز جمعه در دوران حاکمیت صدام در آن رشد و پرورش یافته بود، باز می گردد، کسی که از پایه گذاران هسته مقاومت داخل عراق با هدف مبارزه با مدیریت آمریکایی کشور بود و در این راه برای بیرون راندن آمریکایی ها از عراق از هیچ اقدامی فرو گذاری نکرد تا «استقلال طلبی» و «مبارزه» به مهمترین خط مشی وی مبدل شود، لذا چنین فردی آمادگی دارد تا اگر رایزنی ها و تحرکات سیاسی به نتیجه نرسیدند، گزینه های مورد نظر خود را اجرایی کند، به ویژه آنکه او معتقد است، فساد حاکم بر عراق، دولت را ملزم می کند، اصلاحات را نه تنها در بُعد سیاسی بلکه مهم تر از آن در بُعد اجتماعی دنبال کند.
سید مقتدی صدر، رئیس جریان صدر عراق
مقتدی صدر اعتقاد راسخ دارد که لطمات وارده به مردم عراق چنان سهمگین بوده که آنها را به حرکت جدی برای تحقق خواسته ها و مطالبات شان واداشته و حضور وی در این تحرکات، بر خلاف بسیاری از سیاستمداران عراقی برای موج سواری و تحقق اهداف و منافع شخصی و گروهی اش نبود، به همین دلیل می تواند، اصول و قواعد بازی را برغم میل باطنی سایر احزاب و گروه ها مانند کُردها، مجلس اعلای اسلامی عراق، حزب الدعوه یا سازمان عمل اسلامی بر هم بزند.
اگرچه تحرکات صدر با هدف شفاف سازی در فرایندهای اعتباری – مالی، ریشه کنی ویژه خواری و رانت خواری، سوء استفاده از قدرت و چپاول منابع و ثروت های ملی عراق انجام شد، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که این مشکلات یک شبه ایجاد نشدند که بتوان یک شبه آنها را حل کرد. لذا حل آنها مستلزم صرف وقت، انعطاف در برابر سختی ها و اراده ملی است و اگر بازیگر با نفوذی مانند مقتدی صدر این الزامات را زیر پا بگذارد، خیلی زود از صحنه سیاسی محو خواهد شد.
تلاش برای از سرگیری نشست های پارلمان
همانگونه که در سطور بالا اشاره شد، حادثه یورش به پارلمان عراق به دستاویزی برای برخی گروه ها و جریان های سیاسی این کشور از جمله کُردها تبدیل شد تا به بهانه مورد اهانت قرار گرفتن از سوی تظاهر کنندگان اعلام کنند که دیگر در جلسات پارلمان شرکت نخواهند کرد.
برخی گروه های سیاسی دیگر نیز تاکید کردند تا زمانی که امنیت کامل پارلمان تامین نشود، در جلسات آن حضور نخواهند یافت.
پارلمان عراق
به همین منظور طرفهای متعدد سیاسی در حال حاضر سرگرم گفتگو برای حل تنش میان گروههای سیاسی و تلاش برای برگزاری نشست پارلمان پس از حوادث شنبه یازدهم اردیبهشت هستند، از فراکسیون الاحرار و فراکسیون المواطن (وابسته به مجلس اعلا) با طرفهای کُرد وارد مذاکره شدهاند تا موافقت آنها را جهت شرکت در نشست آتی پارلمان بگیرند، اگرچه منابع پارلمانی برگزاری این جسله در هفته آتی را بعید دانستهاند.
از سوی دیگر، هم زمان با تأکید بارزانی بر آمادگی کامل برای همکاری با دولت مرکزی عراق در نبرد با تروریسم تکفیری، سلیم الجبوری هم به شمال عراق رفته تا کردها را برای بازگشت به جلسات پارلمان عراق متقاعد کند.
«حبیب الطرفی»، سخنگوی فراکسیون المواطن هم از آمادگی این فراکسیون برای شرکت در جلسات پارلمان در هر زمانی که برگزار شود، خبر داد و گفت: برگزاری جلسه پارلمان برای گرفتن فرصت از کسانی که خواهان تخریب روند سیاسی عراق هستند، یک ضرورت است.
«سید عمار حکیم»، رئیس مجلس اعلای اسلامی
طرح ملی فراگیر، ابتکار حکیم برای برون رفت از بحران«سید عمار حکیم»، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق «طرح ملی فراگیر» را به عنوان ابتکاری برای برون رفت از بحران سیاسی که عراق گرفتار آن آمده ارائه داد.
رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق در این باره گفت که طرح ملی فراگیر دیگر فقط یک نیاز سیاسی نیست، بلکه یک ضرورت ملی است، بنابراین با توجه به رسیدن رخ دادها به مراحل خطرناک و مبدل شدن آنها به تهدیدی جدی در روند دولت سازی، خود را ملزم به تلاش برای تشکیل ائتلاف ملی فراتر از چارچوب های طایفه ای و قومیتی می دانیم.
سید عمار حکیم تاکید کرد: جریان متبوعش تلاش می کند، به راه حل هایی واقعی برای پشت سر گذاشتن بحران های بزرگی که عراق طی دو سال آینده با آن رو به رو خواهد شد، دست یابد، راه حل هایی که آغازی برای خروج از حصار طایفه گرایی و قوم گرایی باشد. ما باید ائتلاف ملی واقعی و منظمی را تشکیل دهیم تا بتواند افکار و ایده ها و طرح ها را به واقعیت ملموس و عینی یعنی قوانین تبدیل کند و اکثریت مطلوب برای حمایت از تدابیر درست دولتی را به وجود آورد.
استقبال جریان های عراقی از طرح عمار حکیم
«طرح ملی فراگیر» سید عمار حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق به عنوان ابتکاری برای برون رفت از بحران سیاسی عراق با استقبال بسیاری از جریان های سیاسی عراقی مواجه شد.
«ژوزف صلیوا»، از نمایندگان مسیحی پارلمان عراق در این خصوص گفت که ابتکار رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق یک ابتکار بسیار خوب است و اکثر گروه های سیاسی، آن را تایید خواهند کرد.
«ژوزف صلیوا»، از نمایندگان مسیحی پارلمان عراق
«شیخ محمد تقی المولی»، از اعضای فراکسیون المواطن هم گفت که ابتکار رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق، راهی برای حل مشکلات بوده و تمام فراکسیون ها و طیف ها را دور هم جمع می کند.
ابتکار نوری المالکی برای حل بحران پارلمان
از سوی دیگر، «نوری المالکی»، نخست وزیر سابق عراق و رئیس ائتلاف «دولت قانون» این کشور از نمایندگان جریان ها در پارلمان خواست نشست مشترکی را برای پایان دادن به بحران پارلمان برگزار کنند.
نخست وزیر سابق عراق، در بیانیه ای اعلام کرد که با توجه به چالش ها و تهدیدات پیش رویِ کشور و با هدف خروج از بن بست در عرصه سیاسی و بحران های خطرناکی که می تواند به دولت و اوضاع امنیتی کشور آسیب وارد کند، از نمایندگان طرف های مختلف در پارلمان دعوت می کنم تا نشست مشترکی را به منظور گفتگو و رایزنی برای دستیابی به راهکاری توافقی جهت پایان دادن به بحران در مجلس نمایندگان و از سرگیری فعالیت قانونی مجلس و نیز بررسی زمینه های مسبب این بحران، برگزار کنند.
در بخشی از بیانیه مالکی آمده است: ما بر این باور هستیم که گفتگوی سازنده بین تمام طرف ها، برای خروج از این بحران موثر واقع خواهد شد، لذا بار دیگر بر لزوم دستیابی به توافقی برای از سرگیری فعالیت پارلمان و نیز روند بررسی عزل و نصب وزرا تأکید می کنیم.
رئیس ائتلاف دولت قانون عراق در ادامه ابراز امیدواری کرد، جریان های سیاسی با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر کشور، برای تدوین نقشه راه حرکت در مسیر اصلاح کشور، تضمین وحدت ملی عراق و بقای نظام دموکراتیک به دور از هر شعاری در جهت سازندگی، اصلاح و خدمت به مردم تلاش کنند.
«فؤاد معصوم»، رئیس جمهوری عراق
«فؤاد معصوم»، رئیس جمهوری عراق نیز پنج شنبه گذشته طی سخنانی بر ضرورت ادامه گفتگو میان همه گروه های سیاسی و تلاش جمعی برای از سر گیری فوری جلسات یک پارچه پارلمان عراق تأکید کرد و ادامه جلسات مجلس بدون هرگونه تعطیلی در این شرایط حساس را برای حمایت از روند سیاسی و مقابله با چالش های بزرگ ضروری خواند.
هشدار آیت الله سیستانی نسبت به اوضاع عراق
«آیت الله سید علی سیستانی»، مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق درپی حوادث جاری در این کشور به گروه های سیاسی نسبت به تداوم روند کنونی در مواجهه با بحران های عراق هشدار داده و اتخاذ اقدامات جدی و ملموس برای برون رفت از شرایط موجود را خواستار شد.
دفتر آیت الله سیستانی طی بیانیه ای اعلام کرد که اخبار منتشره از سوی برخی مراکز خبری طی روزهای اخیر درباره دیدار مرجعیت با برخی سیاستمداران و مواضع سیاسی که به مرجعیت عالیقدر نسبت داده شده، به هیچ وجه صحت ندارد.
«آیت الله سید علی سیستانی»، مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق
در این بیانیه آمده است که مرجعیت عالیقدر تحولات را از نزدیک و با دقت پیگیری می کند و از رسیدن کشور به اوضاع کنونی متاسف است.سناریو عربستان و قطر برای تبدیل اختلافات سیاسی به رویارویی نظامی
همان گونه که انتظار می رفت، رسانه های بیگانه با موج سواری بر تحولات سیاسی اخیر عراق، اهداف چند وجهی از جمله گسترش اعتراضات و ایجاد درگیری میان گروه های شیعی را در دستور کار قرار داده و در شش محور تبلیغی سعی کردند، اهداف سیاسی خود را در این کشور دنبال کنند.
رسانه های وابسته به عربستان و قطر به شدت سناریوی ایجاد اختلاف درون مذهبی و تشویق گروه های شیعی عراق به جنگ مسلحانه با یکدیگر را در دستور کار قرار دادند.
تصویر : فتنه انگیزی های قطر و عربستان در پرتو بحران های خاورمیانه
نگاهی فضای تبلیغی رسانه های عربی به ویژه رسانه های سعودی و قطری نشان می دهد، بر اساس سناریویی صهیونیستی تلاش دارند، اختلافات سیاسی در بغداد را وارد فاز نظامی کرده و گروه های شیعی را به بهانه های واهی وارد درگیری های مسلحانه کنند، به عنوان مثال پایگاه خبری «عربی 21 » در خبری فتنه انگیزانه به دروغ شایع کرده بود که نیروهای وابسته به گردان های الخراسانی، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب ایران تامین امنیت منطقه سبز را بر عهده گرفته و اطراف این منطقه در مرکز بغداد مستقر شدند تا اینگونه القا کنند که در صورت وقوع هرگونه رویارویی آتی، درگیری ها شیعی – شیعی خواهد بود و اینکه ایران به جای حمایت از صدر نیروهای وابسته را برای مقابله با حمله هواداران صدر راهی این منطقه کرده است.تصویر : پایگاه خبری «عربی 21 »
روزنامه فرا منطقه ای «الشرق الاوسط»، وابسته به عربستان سعودی نیز با هدف ایجاد فضای تنفس برای گروه تروریستی تکفیری داعش ادعا کرد: شبه نظامیان شیعی وابسته به ایران کنترل خیابان های مهم بغداد و کمربند امنیتی پایتخت عراق را به بهانه جلوگیری از بهره برداری داعش از شرایط سیاسی، در دست گرفته اند.
الشرق الاوسط در خبری دیگر با هدف فتنه انگیزی مذهبی اشاعه داد که اوضاع در استان های مرکزی الفرات شامل نجف، كربلاء، ديوانية، بابل و المثنى پس از استقرار نیروهای مسلح وابسته به حزب شیعی فضیلت در خیابان های شهر نجف و سر دادن شعار «ما سربازان الیعقوبی هستیم»، اشاره به مرجع شیعی «محمد یعقوبی» متشنج است.
ادعای وابستگی و ارتباط گردان های الخراسانی با سپاه پاسداران جمهوری اسلامی
این رسانه ها همچنین تلاش کردند، با تخریب وجهه ایران، از نقش آفرینی مثبت تهران در عراق جلوگیری کنند، به عنوان مثال روزنامه سعودی «الوطن» با هدف جلوگیری از اقدام تهران جهت ایجاد انسجام میان گروه های شیعی نوشت: مقتدی صدر تحت فشار ایران قرار دارد، اما جریان صدر تسلیم فشارهای تهران نخواهد شد.
گردان سرایا الخراسانی یکی از گردان های شیعی درگیر با داعش
شبکه قطری «الجزیره» نیز مدعی شد، یکی از شبکه های تلویزیونی شیعیان به خلیفه سوم توهین کرده است.با توجه به ابعاد خطرناک سناریو دنبال شده توسط رسانه های عربستانی و قطری، جای هیچ شکی و تردیدی باقی نمی گذارد که در پس آن رژیم صهیونیستی قرار دارد و تلاش می کند، اهدافی مانند مقابله با نفوذ ایران در عراق و توانمندی آن در حل اختلافات این کشور، ایجاد فضای تنفسی برای داعش، تضعیف دولت قانونی عراق و سرانجام فراهم کردن زمینه تجزیه عراق را محقق کند.
شبکه قطری «الجزیره»
**تحولات میدانی عراق**
هلاکت 350 داعشی در استان نینوا
در عرصه میدانی یک منبع امنیتی عراقی وابسته به ستاد فرماندهی عملیات استان نینوا، در شمال عراق تاکید کرد که دست کم 350 تروریست تکفیری در حملات هوایی به مناطق مختلف این استان به ویژه شهر «موصل» کشته شدند.
هلاکت 350 داعشی در استان نینوا
این منبع امنیتی اعلام کرد همزمان با ادامه عملیات نظامی نیروهای امنیتی علیه عناصر داعش در محورهای مختلف استان نینوا، جنگنده های عراقی مواضع داعش در محورهای حردان، تل اسقف، نوران، بعشیقه، مخمور، کویر و الخازر را بمباران کردند.
نقشه و موقعیت استان نینوا در عراق در دایره قرمز مشخص شده است
موقعیت اداری استان نینوا در عراق
در حملات نیروی هوایی عراق علیه مواضع داعش در استان نینوا دست کم 350 تروریست کشته و 180 نفر دیگر نیر زخمی شدند.
كشف 50 گور دسته جمعی در مناطق تحت اشغال داعش
«جان كوبيس»، فرستاده ويژه سازمان ملل در عراق در جدیدترین گزارش خود به شوراي امنيت از كشف بيش از 50 گور دسته جمعي در مناطق مختلف تحت اشغال داعش در عراق خبر داد. از اين ميان سه گور دسته جمعي تنها در يك زمين بازي فوتبال در الرمادي كشف شد.
كشف 50 گور دسته جمعی در مناطق تحت اشغال داعش
وي توضيحي درباره تعداد افراد مدفون در اين گورها ارائه نداده، ولي در بخشی از گزارش خود نوشته است که تنها در سه گور دسته جمعي كه در 19 آوريل در زمين فوتبال الرمادي كشف شد، حدود 40 جسد به خاك سپرده شده بودند.استفاده داعش از مردم عراق به عنوان سپر انسانی
یک افسر ارتش عراق اعلام کرد، گروه تروریستی داعش خانواده های عراقی را با تهدید به قتل مانع خروج آنها از شهر فلوجه، در غرب بغداد می شود تا از آنان در جنگ های آینده به عنوان سپر انسانی استفاده کند.
این افسر ارتش عراق گفت که داعش به دستور «ایاد مرزوک العیساوی»، از سرکرده های این گروه ده ها خانواده عراقی ساکن مناطق شمال و جنوب منطقه عامریه، حومه فلوجه را مجبور کرد، داخل این شهر شده و برای زندگی در آن اقامت کنند.
موقعیت شهر فلوجه در استان الانبار
به گفته این منبع عراقی هدف داعش از این اقدام استفاده از این خانواده ها در جنگ آینده اش با نیروهای عراقی به عنوان سپر انسانی است.دستگيري افسر اطلاعاتي رژيم صهيونيستي در نجف اشرف
یک منبع امنیتی عراقی فاش کرد، یک افسر اطلاعاتی زن رژیم صهیونیستی به نام «باراس تمر اویوا» متولد 24 ژوئن 1986 محل تولد تل آویو به شماره شناسنامه آمریکایی 026559518 و شماره گذرنامه اسرائیلی 21488124 با تاریخ صدور 2014/03/26 انقضا 2024/03/25 در پوشش خبرنگار در یکی از هتل های نجف اشرف توسط نیروهای سازمان اطلاعات عراق شناسایی و دستگیر شد.
موقعیت شهر نجف اشرف در عراق با رنگ قرمز مشخص شده است
تصویر هوایی از شهر نجف
سرایا السلام در نجف اشرف
قبرستان وادی السلام در نجف اشرف
قبرستان وادی السلام بزرگترین قبرستان دنیا که در شمال شهر نجف و حرم مطهر امیر المومنین(ع ) قرار گرفت
قبرستان وادی السلام که در شمال شهر نجف و حرم مطهر امیر المومنین(ع ) قرار گرفت
این منبع عراقی که به دلایل امنیتی نخواست نامش افشا شود، افزود: این افسر اطلاعاتی وابسته به نیروی زنان ارتش رژیم صهیونیستی پس از دستگیری تحت فشارهای شدید آمریکایی توسط قاضی پرونده آزاد شد.تصویر هوایی از شهر نجف
سرایا السلام در نجف اشرف
قبرستان وادی السلام در نجف اشرف
قبرستان وادی السلام بزرگترین قبرستان دنیا که در شمال شهر نجف و حرم مطهر امیر المومنین(ع ) قرار گرفت
قبرستان وادی السلام که در شمال شهر نجف و حرم مطهر امیر المومنین(ع ) قرار گرفت
به گفته این منبع مقامات ارشد وزارت کشور عراق پس از اطلاع از موضوع، طی دستوری به دایره اطلاعات نجف دستور مخفی نگه داشتن هویت وی و انتقال سریعش به بغداد می شود تا در آنجا رسما آزاد و تحویل نیروهای آمریکایی شود.
این منبع خاطر نشان کرد: این نخستین بار است که یک افسر اطلاعاتی اسرائیلی در عراق شناسایی و دستگیر می شود.
مواد شیمیایی ترکیه در دست داعش
«ویتالی چورکین»، نماینده روسیه در سازمان ملل جمعه گذشته در نشست شورای امنیت طی سخنانی درباره وضعیت عراق تاکید کرد که بررسی ترکیبات شیمیایی بمب های داعش که در نزدیکی شهر تکریت به دست آمده، نشان می دهد، این مواد یا در ترکیه تولید شده اند یا آنجا به فروش رفته اند.
کشف «انبار تسلیحات شیمیایی» داعش در عراق
هلاکت 85 داعشی و کشف ده ها بمب اطراف بغداد و جنوب موصل
کشته شدن ده ها داعشی در جنوب موصل
در این راستا، 23 بمب هم در منطقه شاخه 3 در جنوب بغداد و 57 بمب نیز در منطقه الصبیحات، در غرب بغداد کشف و خنثی شد. نیروهای عراقی مقادیری سلاح، بمب و مواد منفجره نیز در مناطق بنی زید و الضابطیه، در شمال بغداد کشف و ضبط کردند.
کشته شدن ۴۰ داعشی در کرکوک و نینوا
در جریان دفع حمله وسیع داعش در محور تلسقوف، در جنوب موصل توسط نیروهای ارتش عراق و پیشمرگه 40 تکفیری داعشی کشته شدند. این گروه برای سیطره بر این محور حمله وسیعی را با مشارکت 400 نفر از اعضای خود انجام داده بود که با شکست مواجه شد.
هلاکت 41 داعشی در مناطق مختلف الانبار
نیروهای ارتش و امنیتی عراق بیش از یک ماه پیش عملیات آزادسازی شهر «موصل»، مرکز استان نینوا را از محورهای جنوب این شهر آغاز کردند. درگیری های رخ داده در این محورها تاکنون موجب کشته و زخمی شدن ده ها تروریست و آزادی چند روستا شده است.
آزادی پنج منطقه در جنوب فلوجه
در ادامه عملیات نیروهای امنیتی و مردمی علیه تروریست های تکفیری در جنوب فلوجه، پنج منطقه و یک روستا از اشغال آنها آزاد شد. از سوی دیگر، «علی الحمدانی»، فرمانده تیپ علی اکبر(ع) از نیروهای داوطلب مردمی و تابع آستان مقدس حسینی(ع) از آزادی قریب الوقوع شهرستان الکرمه خبر داد و گفت که روزهای آینده شاهد عملیات نظامی گسترده برای آزادسازی باقی مانده ناحیه الکرمه در استان الانبار خواهیم بود.
نقشه منطقه الکرمه
آزادسازی روستاهای السهلیه، الدبیه و البسطامیه، در شمال شهر هیت در استان الانبار و روستای البو مفرج، در جنوب کرکوک از اشغال تروریست های تکفیری از دیگر موفقیت های نیروهای عراقی است. نیروهای عملیات الجزیره توانستند، پس از آزادسازی این روستاها پرچم عراق را در آنها به اهتزاز درآورند.کشته های داعش در الکرمه و دیگر محورهای عملیاتی غرب عراق
نیروهای عراقی همچنین یک زندان متعلق به داعش را در غرب هیت در استان الانبار کشف و 6 غیر نظامی محبوس در آن را آزاد کردند.
کشته شدن بیش از 90 داعشی و کشف 221 بمب
رسانه های عراقی اعلام کردند، طی 24 ساعت گذشته در نبرد مستمر نیروهای امنیتی و داوطلب مردمی با تروریست های تکفیری در مناطق مختلف عملیاتی، بیش از 90 تروریست به هلاکت رسیدند و 221 بمب هم کشف و خنثی شد.
بمب های داعش در فلوجه
کشته شدن یک نظامی آمریکایی در عراق «اشتون کارتر»، وزیر دفاع آمریکا اخبار منتشر شده درباره کشته شدن یک نظامی این کشور در عراق را تایید کرد و گفت: این نظامی آمریکایی در میدان جنگ و در نبردهای حومه شهر اربیل کشته شده است.
عملیات آزادسازی الکرمه
فشار روز افزون آمریکا بر ناتو برای مداخله نظامی در عراق و سوریه
هفته نامه آلمانی «اشپیگل» افشا کرد، آمریکا از ائتلاف نظامی ناتو حمایت بیشتر در مبارزه علیه تروریسم داعش را درخواست می کند و بر این ائتلاف فشار می آورد که در جنگ علیه تروریسم داعش مشارکت کند.
آزادساری منطقه الکرمه
این درخواست آمریکا دومین تلاش برای مشارکت مستقیم ناتو در جنگ علیه داعش محسوب می شود. اواخر سال گذشته نیز واشنگتن درخواست مشابهی را در ائتلاف نظامی ناتو مطرح کرده بود. در آن زمان شرکای ناتو تنها در این رابطه توافق کردند که به آمریکا در دیگر مناطق با رادارهای پروازی کمک کنند و از این کشور در عملیات هوایی ضد داعش در سوریه و عراق حمایت کنند.
به نوشته هفته نامه اشپیگل، این درخواست آمریکا همچنین در دستور کار نشست آتی وزرای دفاع کشورهای غربی در اشتوتگارت قرار خواهد گرفت.
هلاکت 210 داعشی در عراق
هیئت نمایندگی سازمان ملل در عراق موسوم به «یونامی» یک شنبه گذشته در گزارش ماهیانه خود اعلام کرد، در پی خشونت های ماه گذشته در عراق دست کم 741 تن جان خود را از دست داده اند که از این تعداد 410 نفر غیرنظامی بوده اند. طبق این گزارش، یک هزار و 374 تن دیگر نیز در خشونت های ماه آوریل در عراق مجروح شده اند.
پاکسازی سه منطقه در استان الانبار عراق
گزارش سازمان ملل درباره قربانیان خشونت های ماه آوریل عراق در حالی منتشر می شود که وقوع دو انفجار تروریستی در شهر «سماوه» در جنوب این عراق دست کم 38 کشته و 86 زخمی بر جای گذاشت. مسئولیت این انفجارها را داعش برعهده گرفته است.
تصاویر منتشر نشده از ابوبکر البغدادی، سرکرده داعش
کارت شناسایی البغدادی مورخ 1980 میلادی با عکسی از کودکی وی
طبق مدارک به دست آمده، ابوبکر البغدادی یکم ژوئیه 1971 در شهر سامرا عراق به دنیا آمد و نام اصلی او «ابراهیم عواد ابراهیم البدری» است. به گفته همسایگان البغدادی، وی پسر سوم از چهار پسر خانواده ای کشاورز و آرام بود.
یک نسخه از کپی مدرک تحصیلی ابوبکر البغدادی که نشان می دهد، وی در اغلب دروس از جمله «اخلاق و انضباط» نمره خوبی کسب کرده بوده است. به نظر می رسد که او تنها در درس زبان انگلیسی ضعیف بوده است. طبق نمره درج شده در این کارنامه، او از مجموع ۶۰۰ نمره، موفق به کسب نمره ۴۸۱ شده بود.
کپی مدرک تحصیلی ابوبکر البغدادی
تصویری از مدرکی مربوط به تابعیت عراقی ابوبکر البغدادی با شماره 1136 مورخ سال 1987 همراه با عکسی از دوران نوجوانی وی. در آن زمان ابوبکر بغدادی 16 سال داشته و در دبیرستانی پسرانه در شهر سامره با نام اصلیش، ابراهیم عواد ابراهیم البدری مشغول به تحصیل بوده است.
مدرکی مربوط به تابعیت عراقی ابوبکر البغدادی
به گفته یکی از همبازی های ابوبکر البغدادی، او همواره علاقه داشت نقش رهبر را بر عهده بگیرد. البغدادی به کودکان قرآن درس می داد و خانه پدریش در شهر سامرا مدت هاست، به اقامتگاه پناهجویانی تبدیل شده که برای فرار از دست نیروهای داعش، آواره شده اند. به گفته همسایگان، اعضای خانواده البغدادی یا گریخته اند یا در زندان هستند.
خانه پدری البغدادی در شهر سامرا
ابوبکر البغدادی به دلیل مشکلات جسمی از خدمت در ارتش معاف شد. برگه معاینه پزشکی او در دوران دانشجویش نشان می دهد که نزدیک بین است.
برگه معاینه پزشکی او در دوران دانشجوییاش نشان میدهد که نزدیک بین است
عکسی از ابوبکر البغدادی متعلق به سال ۲۰۰۲ میلادی. پس از حمله آمریکا به عراق در مارس ۲۰۰۳ میلادی البغدادی در فوریه ۲۰۰۴ به دلایلی که تا امروز مشخص نشده، دستگیر و ۱۰ ماه در زندان اردوگاه «بوکا» در جنوب عراق در حبس نگهداری می شد.
عکسی از ابوبکر البغدادی متعلق به سال ۲۰۰۲ میلادی
دولت آمریکا برای هر گونه اطلاعاتی که منجر به دستگیری ابوبکر البغدادی شود، 10 میلیون دلار جایزه تعیین کرده است. بنا به گزارش روزنامه انگلیسی گاردین، البغدادی دو ماه پیش به علت آسیب دیدگی شدید ستون فقرات از سوی دو پزشک در موصل مورد معاینه و معالجه قرار گرفته است. وی ظاهرا در ۱۸ ماه مارس ۲۰۱۵ پس از حمله هوایی آمریکا به شدت مصدوم شده است. وزارت دفاع آمریکا این حمله هوایی را تایید، اما درباره مصدومیت البغدادی سکوت کرده بود.جایزه 10 میلیون دلاری واشنگتن برای کسب هرگونه اطلاعات از البغدادی
ابوبکر البغدادی کمتر در انظار عمومی ظاهر می شود و تنها عکس جدید موجود از او مربوط به حضورش در «مسجد نوری» در شهر موصل است. پس از انتشار ویدئویی منتسب به ابوبکر البغدادی در اینترنت، نشریه بریتانیایی «تلگراف» درباره ساعت پر زرق و برقی که او هنگام سخنرانی در مسجد نوری موصل بر دست داشت، نوشت، این ساعت مچی نقره ای رنگ با صفحه مشکی می تواند یکی از مدل های گران قیمت «رولکس» باشد.
تنها عکس جدید موجود از البغدادی مربوط به حضورش در «مسجد نوری» شهر موصل
گروه تروریستی داعش از سال ۲۰۱۳ وارد جنگ داخلی سوریه شد. این گروه از سوی سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری متهم به نسل کشی و جنایت علیه بشریت است.مستندات به دست آمده از داعش